rim
im

Elment Palibácsi

megjelenés dátuma: 2006-02-22 » szerző: Szántó Gábor
Régóta betegeskedett, legutóbb - az Ifjúsági Magazin megjelenésének 40. évfordulójára szervezett IM-bulira - már tolószékben hozta el lánya, Ilona. Ennek ellenére jókedvű volt: örült a régi kollégáknak és míg szusszal bírta, sztorizott is, ahogy évtizedeken át a Magyar Ifjúság, aztán az Ifjúsági Magazin folyosóin. És az ankétokon, ahol az első években (titokban) magnóra vették, aztán kézből-kézbe adták előadásainak felvételeit.
Micsoda remek pasas volt! Aki nem tudná, eláruljuk: negyvenes éveiben (némi újságíró-kollegiális protekcióval) szerzett orvosi diplomát. Munka mellett. Munka? Szórakozás volt számára az újságírás, a népművelés.

Előfordult, hogy beöltözött csaposnak, egy mélymerítésű kocsmariport érdekében, máskor egy szál lepedőbe öltözötten, barnára kent arccal hindu turistaként mérte fel a pestiek segítőkészségét. Aztán - a diploma megszerzése után - sajátos pályára állt: a prűdség korszakában morogva-nevetve mindenki doktorává lépett elő. A Magyar Ifjúság című hetilapban kezdte el híres-hírhedt sorozatát, Az orvos válaszol című levelezőrovatot, amely igencsak hozzájárult a KISZ-hetilapjának népszerűségéhez, és persze gyakran komoly letolásokat eredményezett, amit a lap főszerkesztője sokáig kivédett. Amikor már nem ment, Palibácsi új, fiatalabb olvasókat talált az Ifjúsági Magazinnál, ahol rendszeresen találkozott személyesen is a tinédzserekkel.

Rengeteget dolgozott, évente legalább ezer levélre válaszolt, és közben arra is volt energiája, hogy megírjon néhány könyvet. Beszélnünk kell róla, Erről is beszélnünk kell, Fedezze fel ön is az új szexualitást, A szerelem krónikája.

Aranytollas újságíró volt. S most a nyáron ünnepelhettük volna 88. születésnapját. Farkasréten fogjuk búcsúztatni március első felében.