rim
im

Elment az Ifjúsági Magazin első főszerkesztője

megjelenés dátuma: 2016-08-02 » szerző: rimretro
Nyolcvannégy éves korában, 2016 augusztus 1-én meghalt az egykori Ifjúsági Magazin legendás hírű első főszerkesztője, Gaál Ferenc. 1965 novemberében kicsi, de annál lelkesebb csapatával egy új korszakot nyitott a hazai újságírásban.
Először publikáltak cikket a tiltólistán szereplő Rolling Stones és Beatles zenekarokról. A kádári retorzió nem maradt el. Behívatták a lap főszerkesztőjét a KISZ (Kommunista Ifjúsági Szövetség) főhadiszállására, s a szőnyeg szélén állva kellett végighallgatni az utolsó figyelmeztetést! Az olvasók erről mit sem tudtak, ők kitartóan várták a következő számok megjelenését. Így aztán hónapról-hónapra nőtt a példányszám. Néhány év alatt 350 000 nyomott példányszámot ért el az újság, s csak a felsőbb utasítás szabott határt a további terjeszkedésnek. Gaál Ferit, a főszerkesztőt hamarosan leváltották, azonban a lap lendületét már nem lehetett megállítani.

Még manapság is kapok leveleket egykori olvasóktól, alkalmanként találkozókon elevenítjük fel az emlékeket. Mindezt köszönhetjük az egykori munkatársaknak, akik közül sajnos egyre többen költöznek el örök pihenőre.

Kedves Feri!
Nyugodj Te is békességben!

Az egykori munkatársak nevében:
Urbán Tamás