rim
im

Omega: egy frászt búcsúzunk!

megjelenés dátuma: 2012-02-18 » szerző: Csontos Tibor
Beintettek a rockikonok azoknak, akik búcsúkoncertről beszélnek születésnapi hangversenysorozatukkal kapcsolatban. Igaz, Kóbor János kissé árnyalta a képet, amikor megemlítette, hogy májusban lesz hetvenéves és nem merik már vállalni, hogy életük végéig színpadon lesznek.
Az országos turnét beharangozó sajtótájékoztatón poénkodtak az omegások, hogy az együttesük ötvenedik születésnapja voltaképpen felér egy aranylakodalommal, az első koncertjük idején, 1962-ben három forint volt egy liter benzin, hatért már be is lakmározhattak és a koncertezés sem került megapénzekbe, mint manapság. Elnézést is kértek, hogy a március kilencedikén Egerben induló koncertsorozatuk csupán tíz megyeszékhelyet érint, s bár nem mondták ki, de érzékelhető volt, hogy ennyire tellett a szponzorpénzekből. Ezért csupán a hevesi megyeszékhelyen, Zalaegerszegen, Tatabányán, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon, Kaposváron, Szegeden, Szombathelyen és Pécsett lépnek fel.

Omega 25
Az Omega a 25. születésnapon

A majd háromórásra tervezett előadások szimfonikusra szabott Omega-nótákkal indulnak, bemutatnak egy-egy dalt Mihály Tamás és Benkő László vadonatúj szólóalbumáról, a végén pedig érkezik a menetrendszerű nosztalgiablokk. Kifogástalan állapotban vagyunk - mondták a zenészek, akik a nyáron külföldön is játszanak, várhatóan egykori sikereik színhelyén, Csehországban, Lengyelországban, Németországban. Majd szeptember végén új lemezzel és amolyan omegásan látványos és különleges helyszínű koncerttel ünneplik ötvenedik születésnapjukat. A Népstadionban már négyszer léptek fel, ezúttal még nagyobb, különlegesen helyszínben gondolkodnak. Egészen biztosan nagy meglepetés lesz és méltó a Rolling Stones-szal egyidős rockegyütteshez.

S bár a koncertturnét felvezető sajtótájékoztatón csak utaltak egy távoli, régen várt koncertálmuk lehetséges megvalósulására, úgy fest az ötven évvel ezelőtti beatzenekar további sorsa, hogy eljutnak végre Moszkvába is, ahol nyolc éve majdnem játszhattak a Vörös téren, de az akkori véres beszláni túszdráma miatt a moszkvai városvezetés egy időre betiltotta a tömegrendezvényeket.

Furcsa, de az ötven év alatt még egy igazi könyv sem jelent meg az Omegáról, pedig ha valaki végiglapozná az Ifjúsági Magazin összes számát, kis túlzással megírhatná az Omega történetét (is), hiszen az IM majdhogynem ennek az együttesnek is a házi krónikása volt. A születésnapra kijön egy kötet, amelyben sok ismert adalék lesz, de az igazi meglepetésnek a Kóbor János által írt önéletrajzi könyv ígérkezik.