rim
im

Charlie trombitája a fűtőműben

megjelenés dátuma: 2010-09-25 » szerző: Csontos Tibor
Volt már kis magyar Woodstock, megénekelték Acélvárosként, jövőre pedig a Magyar Rockmúzeumnak ad helyet Miskolc. Somló Tamás LGT-s dzsekije és Charlie első hangszere már biztos befutó a műfaj tervezett hazai panoptikumában.
Jövőre tervezik az egyelőre csak Magyar Rock Múzeumként emlegetett miskolci rockpanoptikum megnyitását. Nincs még ugyanis hivatalos neve, de az pillanatnyilag bizonyosnak látszik, hogy kelet-európaivá szeretnék bővíteni a könnyűműfaj hazai skanzenjét. Az eredeti helyszín a lillafüredi sziklabarlangba telepített egykori légvédelmi bázis lett volna, végül a hajdanvolt miskolci egyetemi fűtőművek épületében kap majd helyet. Az ötlet ugyanis a borsodi megyeszékhelyen született, itt volt 1973-ban a "kis magyar Woodstockként" emlegetett diósgyőri popfesztivál, melynek harmincadik évfordulóján emlékkoncertet is rendeztek a városban, s az Európa Kulturális Fővárosa 2010 pályázatában Miskolc már egy rockmúzeum tervével is előrukkolt. A miskolci önkormányzat Bródy János, Benkő László és Zorán közreműködésével létrehozott egy alapítványt is a könnyűműfaj e tárházára. Amelyben nem csupán fellépő ruhák, plakátok, koncertjegyek, hangszerek és más rockereklyék kiállítását tervezik. A rockmúzeumban hangszertörténeti kiállítás, hangszerbolt ugyanúgy lesz, mint hangszeroktatás és tematikus rádió. Szeretnék a kortárs könnyűzenével is tartani a kapcsolatot, lesz kutatóközpont, s konferenciákat is rendeznek majd.

Charlie már felajánlotta tinédzserkori trombitáját, ezen játszott élete első zenekarában. Somló Tamás egy LGT-dzsekit, Cipő zongorát ajándékozott a múzeumnak. A követendő példa a clevelandi Rock 'n' Roll Halhatatlanok Csarnoka, amely világsztárok kegytárgyait is rejti, s mivel az amerikai Cleveland Miskolc testvérvárosa, a helyi rockmúzeológusoknak úri dolguk lesz. Miként azt is reméljük, hogy az 1989 előtt megjelent Ifjúsági Magazinok is kitüntetett helyet kapnak majd az első magyar rockmúzeumban. Az IM ugyanis kihagyhatatlan a magyar könnyűzene történetének megrajzolásából. Nem véletlen, hogy bármilyen rockhistória készül, a lapot mindig megemlítik a hazai pop-rock legendák. Mi közöltünk először slágerlistákat, posztereket, az IM más lapokat megelőzően szavaztatta meg az olvasókat az év együttese, énekese, énekesnője, gitárosa, dobosa stb. kategóriákban. A Filmmúzeum Privát rocktörténelem című sorozatában éppen úgy szóba hozzák, mint a köztelevízió közelmúltbeli műsorfüzérében, a Nagy György szerkesztette Rocklexikonban, vagy a mostanában, Gellért András szombat délutánonként hallható, A Metró-klubtól a Sziget fesztiválig című programjában a Kossuth Rádióban.