rim
im

Kis magyar Woodstock

megjelenés dátuma: 2010-09-19 » szerző: Urbán Tamás
Mozgalmas éve volt 1973 a magyar popéletnek. Öt év telt el Csehszlovákia megszállása óta. Az emberekben oldódni látszott a hatalom iránt érzett kiábrándultság, a Varsói Szerződés iránt érzett utálat, melyet a szocialista tábor közös "baráti" lerohanása váltott ki a szomszédos ország népe ellen. A vezetés, éppen a cseh példa láttán egyre jobban félt, még azokból az írásokból, könyvekből is uszítást vélt felfedezni, melyek politikai szempontból pedig ártatlanok voltak. Haraszti Miklós Darabbér - Egy munkás a munkásállamban című szociográfija nem tartozott közéjük, mivel a szerző a munkáshatalom meséjét leplezte le benne. Az írót letartóztatták, miként Konrád Györgyöt is őrizetbe vették, mert megtalálták nála a könyv kéziratát. >Ennek a légkörnek lett áldozata Bródy János is, aki az 1973. június 10-én, a miskolci DVTK-stadionban megrendezett popfesztiválon megköszönte, hogy a rendőrök "egy éjszakára szállást adtak" a fesztiválra más városokból érkezett fiataloknak. Megnyilvánulását a hivatalos szervek a hatalom elleni izgatásnak minősítették. A magyar poptörténetbe is bevonult mondatot bírósági tárgyalás követte, melyen a miskolci ügyész több éves börtönbüntetés kiszabását kérte. Tini végül ötezer forintos pénzbüntetéssel megúszta, de mivel azon a nyáron budapesti lakhelyelhagyási tilalommal is sújtották, ez a KITT-Egylet (Koncz Zsuzsa, Illés, Tolcsvayék és a Trió) felbomlásához vezetett. Minderről csak szájhagyomány útján terjedő hírekből lehetett értesülni, az újságok egy szót sem írhattak a történtekről.

Jellemző, hogy a kis magyar Woodstocknak nevezett miskolci popfesztiválon készített képriportom nem jelenthetett meg egyik újságban sem. A képeket először 2005-ben publikáltuk Jávorszky Béla Szilárd - Sebők János A magyarock története 1. című könyvében. Ezek az apró múltbéli krónikák talán közelebbről segítenek megismertetni a mai fiatalokkal az igazi Kádár-korszakot, melyben egyszerre működött a cenzúra és az öncenzúra. A dalszövegeket megjelenés előtt elbíráló Sanzonbizottság, a sok betiltott dal, nagylemez, ifjúsági klub, rockzenekar története, a zenészek figyeltetése besúgókkal bizonyítja, mi minden zajlott  le a szocialista kultúra könnyűzenéjének kulisszái mögött.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37
A galéria 37 képet tartalmaz.

Bármelyik kép linkjére kattintva, a galériából az aktuális kép jelenik meg. A galéria megnyitása után az egérkurzort a fotó fölé navigálva, kattintással előre-hátra lépkedhetsz a megnyitott képek között. A billentyűzeten elérhető jobbra- és balra-nyíllal, ugyanez megteheted. A fotógalériából kilépni az Esc vagy az X billentyű lenyomásával, vagy egérrel, a képen kívüli területre való kattintással lehet.